четверг, 29 сентября 2011 г.

Чи вносити до особової картки (типова форма № П-2) запис про сумiщення посад?


Вiдповiдно до пункту 2.5 Інструкцiї про порядок ведення трудових книжок працiвникiв, затвердженої наказом Мiнiстерства працi України, Мiнiстерства юстицiї України, Мiнiстерства соцiального захисту населення України вiд 29 липня 1993 р. № 58 (зареєстровано в Мiн’юстi 17 серпня 1993 р. за № 110; iз змiнами i доповненнями; далi — Інструкцiя № 58), з кожним записом, що заносять до трудової книжки на пiдставi наказу (розпорядження) про призначення на роботу, переведення i звiльнення, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний ознайомити працiвника пiд пiдпис в особовiй картцi працiвника (типова форма № П-2, затверджена наказом Держкомстату та Мiнiстерства оборони України вiд 25 грудня 2009 р. № 495/656), в якiй має повторюватися вiдповiдний запис з трудової книжки (вкладиша).

Для внесення зазначених вiдомостей у типовiй формi № П-2 «Особова картка працiвника» передбачено вiдповiднi мiсця: роздiл IV «Призначення i переведення» (з графою «Пiдпис працiвника») та графа «Дата i причина звiльнення (пiдстава)» (з реквiзитами «Пiдпис працiвника», «Дата»).

Таким чином, внесення до трудових книжок вiдомостей про сумiщення посад не передбачено типовою формою № П-2, хоча у частинi третiй пункту 5.3 роздiлу 5 «Дублiкат трудової книжки» Інструкцiї № 58 зазначено, що внесення до дублiкату трудової книжки вiдомостей про роботу за сумiсництвом та за сумiщенням професiй провадять за бажанням працiвника.

Утiм, очевидно, що на кожному пiдприємствi, в установi, органiзацiї (далi — пiдприємство) необхiдно вести облiк працiвникiв, що сумiщають посади (професiї), та перiодiв сумiщення. Оскiльки нормативними актами не передбаченi форми та способи такого облiку, пiдприємство має врегулювати цi питання в локальних нормативних актах (наприклад, в Інструкцiї з дiловодства, в Інструкцiї з кадрового дiловодства).

Працiвникiв, якi сумiщають посади (професiї), можна облiковувати за журналами облiку (на паперових носiях), в електронних реєстрах (наприклад, з використанням програми Microsoft Excel) тощо.

Якщо ж роботодавець прийме рiшення про облiк сумiщення за допомогою особових карток (типова форма № П-2), вважати це порушенням не можна.

Вiдомостi про сумiщення посад (професiй) доцiльно вносити до роздiлу IV «Призначення i переведення» особової картки.