среда, 12 октября 2011 г.

Яка максимальна тривалiсть листка непрацездатностi?


Вiдповiдно до роздiлу 2 Інструкцiї про порядок видачi документiв, що засвiдчують тимчасову непрацездатнiсть громадян, затвердженої наказом Мiнiстерства охорони здоров’я України вiд 13 листопада 2001 р. № 455 (зареєстровано в Мiн’юстi 4 грудня 2001 р. за № 1005/6196; далi — Інструкцiя № 455), листок непрацездатностi у разi захворювання чи травми видається на весь перiод тимчасової непрацездатностi, до її вiдновлення або до встановлення групи iнвалiдностi медико-соцiальною експертною комiсiєю (МСЕК).

При втратi працездатностi внаслiдок захворювання або травми лiкуючий лiкар в амбулаторно-полiклiнiчних закладах може видавати листок непрацездатностi особисто термiном до п’яти календарних днiв з наступним продовженням його, залежно вiд тяжкостi захворювання, до десяти календарних днiв (п. 2.2 Інструкцiї № 455).

Якщо непрацездатнiсть триває понад десять календарних днiв, продовження листка непрацездатностi до 30 днiв проводиться лiкуючим лiкарем спiльно з завiдувачем вiддiлення, а надалi — лiкарсько-консультацiйною комiсiєю (ЛКК), яка призначається керiвником лiкувально-профiлактичного закладу, пiсля комiсiйного огляду хворого, з перiодичнiстю не рiдше одного разу на десять днiв, але не бiльше термiну, встановленого для направлення до МСЕК.

В окремих випадках, коли захворювання вимагає тривалого лiкування, наприклад, у разi важких травм та туберкульозу, перiодичнiсть оглядiв ЛКК з продовженням листка непрацездатностi може бути не рiдше одного разу на 20 днiв залежно вiд тяжкостi перебiгу захворювання.

Тимчасово непрацездатним особам, направленим на консультацiю, обстеження, лiкування в лiкувально-профiлактичнi заклади за межi адмiнiстративного району, листок непрацездатностi видається за рiшенням ЛКК на необхiдну кiлькiсть днiв з урахуванням проїзду.

У разi лiкування в стацiонарi листок непрацездатностi видається лiкуючим лiкарем спiльно з завiдувачем вiддiлення за весь перiод стацiонарного лiкування. У разi потреби продовження лiкування в амбулаторних умовах листок непрацездатностi може бути продовжено на термiн до трьох календарних днiв з обов’язковим обґрунтуванням у медичнiй картi стацiонарного хворого та витягу з неї.

У разi протезування у стацiонарах протезно-ортопедичних пiдприємств системи Мiнiстерства соцiальної полiтики України листок непрацездатностi видається на час протезування i проїзду до стацiонару i назад.

Крiм того, вiдповiдно до роздiлу 4 Інструкцiї № 455 направлення хворого для огляду до МСЕК здiйснюють ЛКК лiкувально-профiлактичних закладiв за мiсцем проживання або лiкування при наявностi стiйкого чи необоротного характеру захворювання, а також у тому разi, коли хворий був звiльнений вiд роботи протягом чотирьох мiсяцiв з дня настання тимчасової непрацездатностi чи протягом п’яти мiсяцiв у зв’язку з одним i тим самим захворюванням за останнi 12 мiсяцiв, а при захворюваннi на туберкульоз — протягом десяти мiсяцiв з дня настання непрацездатностi.

У разi визнання хворого iнвалiдом листок непрацездатностi закривається днем надходження документiв хворого на МСЕК, дата встановлення iнвалiдностi обов’язково вказується у листку непрацездатностi.

Особам, не визнаним iнвалiдами: 
  • у разi визнання їх працездатними термiн тимчасової непрацездатностi закiнчується датою огляду в МСЕК; 
  • у разi визнання їх непрацездатними листок непрацездатностi продовжується до вiдновлення працездатностi або повторного направлення до МСЕК.